© 2015 3C Arquitetura e Urbanismo. All rights reserved.

065_BLX

PARC URBÀ BOLAXA

Ciutat de Riu Gran - Departament de Medi Ambient (SMMA) Bunge Fertilitzants

Rio Grande – RS
Projecte – 2015-2016
Área de intervenção: 20.000,00 m² (la planificació urbana i el paisatge)
Área construída: 300,00 m² (edificações)

OBJECTIUS

El Rierol Bolaxa és un cos d'aigua important d'aigua dolça a la ciutat de Riu Gran i forma la Preservació del Medi Ambient Àrea de Llacuna Verda. Es talla una carretera d'estat, així com la propietat pública i privada. El seu llit aconsegueix profunditats de fins a tres metres i les seves costes són la llar de diverses espècies de flora i fauna. Una de les zones públiques estiraments tallada per aquesta font, Actualment apropiat per la població local sense cap regramento i subministrament mínim d'infraestructura, configura l'àrea d'intervenció del projecte.

El Parc Urbà va ser creat en Bolaxa 8 juny 2011, mitjançant el Decret Municipal, per a la conservació, educació ambiental i lleure. El decret estableix l'execució del parc amb vista a la protecció de les espècies i els ecosistemes presents allà, així com l'ús públic per a activitats educatives, recreació i l'oci; també esmenta el control de l'ocupació humana a les zones adjacents.

A empresa Bunge Fertilitzants S.A. s'ha compromès, pel govern municipal i el fiscal, per a contractar el disseny arquitectònic del Parc Urbà Bolaxa i dur a terme el mateix recinte.

PROPOSTA

El projecte tracta sobre l'àrea de valor ambiental incalculable d'una manera única, tractant de proposar un enfocament adequat que respecta les particularitats de cada un dels sectors presents en l'espai, així com millora dels usos actualment identificats. La proposta desenvolupada busca satisfer les necessitats i desitjos de que tant el govern i la població local, però sempre mantenint el focus en una intervenció extremadament curós, Pel que fa a cadascuna de les seves proposicions l'exuberant paisatge natural,, que comprèn espècimens peculiars de la flora i la fauna locals.

Tots els nous equips dissenyats per al Parc considerar l'ús de materials de baix impacte ambiental. A més a més, l'execució de tals equips dispensa maquinària gran, el que contribuirà a la preservació del medi ambient. la sembra s'espera encara d'espècies natives en grans àrees del Parc, i tal procés ja està en marxa, Està coordinat pel Municipi de Departament de Medi Ambient.

El projecte Bolaxa Parc Urbà preveu la compartimentació de l'espai en tres grans àrees que tenen diferents nivells d'intervenció i l'ús, començant pel més intensiva i arribar a més estret:

  • el nivell 1, l'ús diari i intensiu, Està configurat per accedir al parc i consisteix en el control de guàrdia, zones d'aparcament per a vehicles privats i autobusos de visitants, així com rebre i guiar els usuaris de l'espai. També compta amb quioscs, pati d'esbarjo, amfiteatre i els edificis de la llar d'infants per a l'Educació i el Centre de Visitants i Educació Ambiental.

  • a nivell 2, ús esporàdic i extensa, Ells estan previstes intervencions molt puntuals que busquen preservar les característiques més singulars de la vegetació en aquesta zona. tan, van ser dissenyats 5 àrees de pícnic amb mobiliari bàsic més una pista de fusta en suspensió que corre al llarg de les ribes del Rierol Bolaxa. Per iniciativa de la SMMA, alguns punts d'aquest sector, especialment els més propers a la corrent, Ja en la fase de reforestació amb espècies natives.

  • Però el nivell 3, es configura com una àrea de conservació permanent i, per tant, Presenta intervencions mínimes. fonamentalment, Aquesta es realitza en la neteja del lloc i delimitació dels senders existents i l'execució d'una torre d'observació, amb tota l'estructura de fusta, on els usuaris poden veure des de dalt tota la longitud del parc i el seu entorn immediat.

vista aèria general de la intervenció proposada.

aplicació general del Parc Bolaxa. A la dreta l'Escola Infantil municipal (preexistent) i l'accés al parc amb les principals àrees i activitats, corresponent al sector 1 intensiva i més urbanitzada. El parc urbà per cent, amb servei de Bar, corresponent al sector 2. I va deixar l'àrea de preservació permanent amb els rastres de visita ambientals, corresponent al sector 3. sud, Arroyo Bolaxa. vista aèria general de la intervenció proposada.

Esquema de l'evolució zonificació proposada, 1 i 2.
Esquema de l'evolució zonificació proposada, 3 i 4.
Vista de l'accés al Parc, àrees de consergeria i control, estacionament i bastidors de bicicletes.
Parc, amb accés a l'oci i espais per a exposicions i esdeveniments.
Pèrgola i espai per a fires i esdeveniments.
passarel·les elevades de visita per a l'àrea de conservació permanent, al costat del Rierol Bolaxa, ubicat al segon nivell d'intervenció.
Centre de Visites, la construcció per a la recepció i l'educació ambiental.
Entrada Centre de Visites.
Veure a l'interior i el diagrama estructural del Centre d'Visitació.
torre d'observació amb tota l'estructura de fusta, situat en el tercer nivell d'intervenció.
Esquema del sistema de recollida d'aigües pluvials.
Esquema del sistema d'escalfament d'aigua.

EQUIP DEL PROJECTE

Autors:

ARQ. Leonardo Damiani Poletti
ARQ. Holzmann Tiago da Silva
ARQ. Leonardo Marquès Revi
ARQ. Alexandre Pereira Santos
ARQ. Angèlica Magrini Rigo
ARQ. Pedro Oliveira terra

Col·laboradors:
ENG. Everaldo Pletz