© 2015 3C Arquitetura e Urbanismo. All rights reserved.

067_GAS

Recovery Plant Cultural Center Gasometer

Porto Alegre - RS
Project: 2016-2017
Área total construída: 10.351,35m² (with new facilities 490,25m²)

GOALS:

The Recovery project Gasômetro the Plant Cultural Center seeks to value and preserve the building as a heritage of inestimable importance for the city of Porto Alegre. For both, It proposes solutions that highlight your unique qualities and characteristics and, at the same time, change, additions and subtractions point to modernize its infrastructure, adjusting it to the current usage requirements. Thus the Gasometer will turn into an equipment with appropriate conditions for its enormous cultural potential is fully harnessed by its users, thus ensuring the preservation of this which is probably the most iconic image built in Porto Alegre.

PROPOSAL:

The project for the Gasometer Plant Recovery aims to qualify the space so that it exercises all its power as a Cultural Center. Like this, facilities and spaces will be adequate to the activities developed providing greater quality to the experience of visitors and cultural groups that promote activities in the plant today. For this the proposal focuses on the sector division of the Cultural Center, qualifying the access and circulation; and infrastructure and facilities, providing environmental comfort, technical support and support spaces required for service users and visitors.

In addition, the project provides for the supply of gastronomic spaces, as bar, cafe and restaurant, new toilets on all floors, air conditioning all environments, adequacy of the building to the requirements of fire prevention, new elevators and hoists, new electrical installations and hidrossanitárias, in addition to asset security and users through access control.

Basically, interventions refer to the recovery of historic structures, relocation of access, reception and concierge, new zoning proposal and compartmentalization of activities and circulations, qualification of spaces for cultural activities and exhibitions, opening of the terraces 4the flooring and promoting universal accessibility to all environments.

All proposals developed meet the requirements set out in the Terms of Reference in the contract between the City Department of Culture and 3C Architecture and Urbanism. The project seeks, still, suit the needs identified throughout the process, especially those raised with users of the space and also with their managers.

South main entrance of view

DESIGN CONCEPTS:

KEEP, ABOLISH E ATTACH:
As 3 project actions in a fallen building are conserve, remove and attach. Keep which has historical and artistic, restoring its original condition and valuing equity. Suppress the spaces and elements that distort the building, improvisations, temporary and temporary facilities, the footlights. E attach new spaces and elements that add quality to the building without offending your assets, the new facilities, complementary spaces and support, qualification and modernization of existing spaces.

Metaphor materiality –

concept illustration coal materiality and water.

COAL AND WATER
The project team conducted extensive research and discussion to elaborate the concept of intervention. The choice of coal and water - original raw materials for energy production - represent an analogy of these original materials with the materials, finishes, coatings and technologies used in the building reform proposal. THE charcoal as a reference to the original building and its founder activity, as well as a representation of ancestry and history and a conceptual relationship with the old, or crude, or opaque, durable, or permanent. THE Water It is a reference to the current, the fluid, the passenger, It is a representation of the people, events, the present and of current and future activities, related to transparent materials, light, new, shiny, temporary. That is, coal and water are recovered in the project as a metaphor of the original raw materials and also as a constant reference for making design decisions.

RECOVERY AND PRESERVATION OF ORIGINAL SPACES
The project proposal aims to enhance and highlight the original use of the building. The visitor must understand clearly that the plant was the Gasometer electricity production site from coal. The comprehensive survey conducted in the early stages of the project allowed the clear identification of the original spaces and with greater historical and cultural value. The areas that received special attention in the project were: the Main craft where were the boilers, as furnaces downstairs, the Galeria dos Arcos they were the supporting structures of the turbines (rotors), the Living room 309 and its original floor tile hydraulic, as Tremonhas coal storage, the terrace of the second floor site of coal crusher and lifts and 6º walk where were the mats that were playing in the coal hoppers. All these areas have received special attention in the project in order to recover and show their original condition and its role in the building when it was a thermal power plant.

Diagram of recovery and preservation of the original spaces.
Inside view of main nave.

CULTURAL ACTIVITIES
The project also assumes valorize and to qualify existing cultural spaces, Besides enlarge the provision of such spaces. Sites that now house cultural activities will be improved while some will be relocated, to benefit its conditions of use. Still others are introduced, offering greater cultural diversity to the building. Access to these spaces has been reorganized in order to allow everyone to work autonomously and without interfering with the operation of other. Circulations allow cultural spaces are closed and opened as the convenience of the plant schedule. In all floors there forecasting service areas - health, deposits, mounted load, various facilities - all focused in describing the operation of sheltered activities at the Cultural Center.

Internal perspective of Pinacotheca.

BEACH STREET No. 10:

Street Beach No. 10 It is the original address of the Gasometer Plant. or, on the riverbank next to the Gasometer, He began the most famous and symbolic city street, before the construction of the Mauá Wall and even before the opening of Avenida Presidente João Goulart. The restoration of the historic address aims to bridge the past with the future of the plant. Street Beach No. 10, old address of the thermoelectric plant, will be the new address of the Cultural Center.

Gasometer IS THE CORNER BETWEEN THE PIER AND ORLA
The location of the Gasometer Plant, in addition to its historical connection with the Rua da Praia, It has a privileged position between two large public areas of the city by the River Guaiba - Mauá Pier and Orla. Both undergo transformation processes in order to qualification of space and openness to the entire population Port Alegre. The Gasometer is configured, for his position, as the large corner of Pier and Orla.

Gasometer IS A GREAT "SQUARE COVERED"
The ratio of plant to Beach Street, and consequently with History Center, and its position among the major public areas of the city by the River Guaiba - Mauá Pier and Orla, also transforms the building into a large square covered, meeting and convergence, which offers shelter and cultural activities that complement the recreational and environmental activities surrounding. Access to this square is covered by the Rua da Praia No 10, the north face, or the South face of the building, with the wide located in the shade of the emblematic chimney Gasometer. The Arcos Gallery becomes this way a privileged and qualified passage space between the Pier and Orla.

The main entrance to the Cultural Center under the proposal.

ARTS TOUR - COVERED STREET CONNECTING THE TERRACE OF THE PLANT
On the fourth floor, sob as tremonhas, it is planned to ride the Arts, a kind of covered road and meeting environment, exhibitions and many activities of the Plant of Arts. The Walk of the Arts will make the connection between the two terraces, the Terrace of the Sunset and its magnificent view of the Guaiba River and Terrace Street Beach and its views of the city and the new Gasometer Park.

proposed internal view of the Covered Street – Ride of Arts

THE 3 BUILDING VOLUMES
Initial studies allowed the identification of 3 volumes - main block, west block and east block - and guided design solutions. In the west block, related to the Rio Guaiba, their spatial characteristics and proposed new access guided the decisions to locate the activities with greater public demand. The main block, dominated by the volume of Nave, mainly house the exhibition activities and other various uses. The East Block, related to the History Center, will host gastronomic spaces in autonomous operating conditions.

The Cultural Center gains more flexibility and autonomy by targeting three main areas, according to the new zoning.
Terrace Sunset Perspective, located on the 4th floor of the building on the west side.

ACCESS AND VERTICAL MOVEMENT OF BLOCKS
The new northern access (Street Beach and Pier Maua) It is on (edge) configure the Arcos Gallery as the great environment of arrival and distribution of circulation and access to internal spaces. The vertical circulation in the plant was completely redesigned. Circulation was resolved with new stairs and elevators, located in strategic positions so that the building and its spaces can function with autonomy and independence. It will be built "building within the building" to house the new stairs, new elevators, or forklifts, new toilets on all floors, and areas of facilities and infrastructure. In addition to this main circulation block, others 3 They are expected to meet the demand of use and also the strict fire laws.

new circulations, according to the distribution of flows and new partitioning of the Cultural Center.
proposed internal perspective for Arcos Gallery

PARTICIPATORY ACTIVITIES:

Workshop image that brought together users of the Plant to collaborate in preparing the redevelopment project of the same.
Panel that gathers suggestions from users for religious cult center design of the Gasometer plant in the first activity proposed for Participatory Workshop.
Panel that gathers suggestions from users for religious cult center design of the Gasometer plant in the second proposed activity for Participatory Workshop.

PROJECT TEAM:

Authors:
Arq. Tiago Holzmann da Silva
Arq. Leonardo Damiani Poletti
Arq. Alexandre Pereira Santos
Arq. Leonardo Revi
Arq. Pedro Oliveira Land
Arq. Flávio Kiefer e Arq. Lídia Arcevenco

Collaborators:

Arq. Sofia Panitz plot
Arq. Angelica Magrini Rigo
Acad. Jean Michel Strong Santos
Acad. Florence Acosta
Acad. Mariana Mincarone
Acad. Paulo Carvalho

Complementary:
Mr. Evandro Medeiros – coordination and harmonization of projects
Eng. Éverton Rigo Ayres – Structural design
Eng. Alexandre Ventura Olmos – Electric, Telephony, sound, Logic,
Safety, SPDA and Automation
Eng. Anshul Bansal – sanitary system design
Eng. Renata Giacobo – PPCI
Arq. Sandro Zanini – lighting design
Eng. Fernando Cammerer – Climate Project
Arq. Flávio Simões – in acoustic design consultancy