© 2015 3C Arquitetura e Urbanismo. All rights reserved.

067_GAS

Gasòmetre Centre Cultural de la planta de recuperació

Porto Alegre - RS
Projecte: 2016-2017
Área total construída: 10.351,35m² (amb noves instal·lacions 490,25m²)

OBJECTIUS:

El projecte de recuperació gasòmetre al Centre Cultural de la planta pretén valorar i preservar l'edifici com un patrimoni d'inestimable importància per a la ciutat de Porto Alegre. Per als dos, Proposa solucions que posen en relleu les seves qualitats i característiques úniques i, al mateix temps, canvi, addicions i sostraccions apunten a modernitzar la seva infraestructura, ajustant-lo a les necessitats d'ús actuals. Així, el gasòmetre es convertirà en un equip amb les condicions adequades per a la seva enorme potencial cultural està plenament aprofitat pels seus usuaris, garantint així la preservació d'aquest que és probablement la imatge més icònica incorporada a Porto Alegre.

PROPOSTA:

El projecte de la planta de recuperació Gasòmetre pretén qualificar l'espai perquè s'exerceix tota la seva força com un Centre Cultural. D'aquesta, instal·lacions i espais han de ser adequats a les activitats desenvolupades que proporcionen una major qualitat de l'experiència dels visitants i grups culturals que promouen activitats a la planta d'avui. Per a això, la proposta se centra en la Divisió del Sector del Centre Cultural, qualificar l'accés i la circulació; i la infraestructura i instal·lacions, proporcionant confort ambiental, de suport i de suport espais tècnics necessaris per als usuaris del servei i visitants.

A més a més, el projecte preveu el subministrament d'espais gastronòmics, com a bar, cafè i restaurant, nous lavabos a totes les plantes, aire condicionat tots els entorns, l'adequació de l'edifici a les necessitats de prevenció d'incendis, nous ascensors i muntacàrregues, noves instal·lacions elèctriques i hidrossanitárias, a més de la seguretat dels actius i els usuaris a través del control d'accés.

fonamentalment, Les intervencions es refereixen a la recuperació de les estructures històriques, reubicació d'accés, recepció i consergeria, nova proposta de zonificació i la compartimentació de les activitats i circulacions, qualificació dels espais per a activitats culturals i exposicions, obertura de les terrasses 4la Paviments i promoció de l'accessibilitat universal a tots els entorns.

Totes les propostes desenvolupades compleixen amb els requisits establerts en els Termes de Referència en el contracte entre el Departament de la Ciutat de la Cultura i 3C Arquitectura i Urbanisme. El projecte busca, encara, satisfer les necessitats identificades en tot el procés, especialment els plantejats amb els usuaris de l'espai i també amb els seus gerents.

entrada principal al sud de vista

Els conceptes de disseny:

CONSERVAR, SUPRIMIR I ANNEXAR:
com 3 les accions del projecte en un edifici caigut són conservar, suprimir i annexar. conservar que té històrica i artística, restaurar el seu estat original i la valoració de l'equitat. suprimir els espais i elements que distorsionen l'edifici, improvisacions, instal·lacions provisionals i temporals, les candilejas. I adjuntar nous espais i elements que aporten qualitat a l'edifici sense ofendre als seus actius, les noves instal·lacions, espais complementaris i suport, qualificació i la modernització dels espais existents.

materialitat metàfora –

Il·lustració del concepte de la importància relativa de carbó i aigua.

CARBÓ I L'AIGUA
L'equip del projecte va dur a terme una àmplia investigació i discussió per elaborar el concepte d'intervenció. L'elecció de carbó i aigua - matèries primeres originals per a la producció d'energia - representar una analogia d'aquests materials originals amb els materials, acabats, recobriments i tecnologies utilitzades en la proposta de reforma edifici. la carbó com a referència a l'edifici original i la seva activitat fundador, així com una representació de l'ascendència i la història i una relació conceptual amb el vell, o brut, o opac, durador, o permanent. EL aigua És una referència a l'actual, el líquid, el passatger, Es tracta d'una representació del poble, esdeveniments, el present i de les activitats actuals i futures, relacionades amb materials transparents, llum, nou, brillant, temporal. en altres paraules, el carbó i l'aigua són recuperats en el projecte com una metàfora de les matèries primeres originals i també com una referència constant per a la presa de decisions de disseny.

Recuperació i conservació d'espais originals
La proposta de projecte té com a objectiu millorar i posar en relleu l'ús original de l'edifici. El visitant ha d'entendre clarament que la planta va ser el lloc de producció d'electricitat a partir del carbó Gasòmetre. L'ampli estudi dut a terme en les primeres etapes del projecte va permetre la identificació clara dels espais originals i amb major valor històric i cultural. Les àrees que van rebre una atenció especial en el projecte van ser: el nau Principal on hi havia les calderes, com forns baix, el Galeria dos Arcs que eren les estructures de suport de les turbines (rotors), el sala 309 i la seva rajola hidràulica pis original, com Tremonhas emmagatzematge de carbó, la terrassa de la segona planta lloc de la trituradora de carbó i ascensors i 6º caminar ¿On eren les estores que estaven jugant a les tremuges de carbó. Totes aquestes àrees han rebut una atenció especial en el projecte per tal de recuperar i mostrar el seu estat original i el seu paper a l'edifici quan es tractava d'una planta d'energia tèrmica.

Diagrama de recuperació i conservació dels espais originals.
Vista interior de la nau principal.

ACTIVITATS CULTURALS
El projecte també suposa valoritzar i qualificar espais culturals existents, a més ampliar a la provisió d'aquests espais. Els llocs que ara alberguen activitats culturals seran millorades, mentre que alguns seran reubicats, en benefici de les seves condicions d'ús. Encara altres s'introdueixen, oferint una major diversitat cultural a la construcció. L'accés a aquests espais s'ha reorganitzat per tal de permetre que tothom pugui treballar de forma autònoma i sense interferir amb el funcionament d'altres. Circulacions permeten espais culturals es tanquen i s'obren com la conveniència de la programació de la planta. En totes les plantes hi ha previsió d'àrees de servei - la salut, dipòsits, munta càrrega, diverses instal·lacions - tots ells se centren en la descripció de l'operació de les activitats protegides al Centre Cultural.

perspectiva interna de Pinacotheca.

Beach Street No. 10:

Platja del carrer No. 10 És l'adreça original de la planta Gasòmetre. o, a la vora del riu al costat de la Gasometer, Va començar la més famosa i simbòlica carrer de la ciutat, abans de la construcció del Mur de Mauá i fins i tot abans de l'obertura de l'Avinguda President João Goulart. La restauració de la direcció històrica objectiu és tancar el passat amb el futur de la planta. Platja del carrer No. 10, antiga direcció de la planta termoelèctrica, serà la nova direcció del Centre Cultural.

Gasòmetre és la cantonada entre el moll I ORLA
La ubicació de la planta Gasòmetre, a més de la seva connexió històrica amb la Rua da Praia, Té una posició privilegiada entre dues grans àrees públiques de la ciutat pel riu Guaíba - moll Mauá i Orla. Tots dos es sotmeten a processos de transformació per tal de qualificació de l'espai i l'obertura a tota la població Port Alegre. El Gasòmetre es configura, per la seva posició, com la gran cantonada del moll i Orla.

Gasòmetre és una "plaça coberta" GRAN
La relació de la planta al carrer Beach, i en conseqüència amb Centre d'Història, i la seva posició entre les principals àrees públiques de la ciutat pel riu Guaíba - moll Mauá i Orla, També transforma l'edifici en una gran plaça coberta, trobada i convergència, que ofereix activitats d'allotjament i culturals que complementen les activitats recreatives i ambientals que envolten. L'accés a aquesta plaça està coberta per la Rua da Praia No 10, la cara nord, o la cara sud de l'edifici, amb l'àmplia situada a l'ombra de l'emblemàtica xemeneia Gasòmetre. La Galeria d'Arcs es converteix d'aquesta manera un espai de pas privilegiat i qualificat entre el moll i Orla.

L'entrada principal del Centre Cultural en virtut de la proposta.

ART TOUR - carrer cobert CONNEXIÓ DE LA TERRASSA DE LA PLANTA
En el quart pis, sanglotar com tremonhas, està previst per a muntar les Arts, una mena de camí cobert i ambient de reunió, exposicions i moltes activitats de la Planta d'Arts. El Passeig de les Arts farà que la connexió entre les dues terrasses, la terrassa de la posta del sol i la seva magnífica vista del riu Guaíba i terrassa platja del carrer i les seves vistes de la ciutat i el nou gasòmetre Parc.

proposat vista interna del carrer coberta – Passeig de les Arts

L' 3 VOLUMS DE CONSTRUCCIÓ
Els estudis inicials van permetre la identificació de 3 volums - bloc principal, quadra a l'oest i l'est bloc - i solucions de disseny guiades. En el bloc oest, relacionat amb el Riu Guaíba, les seves característiques espacials i proposa un nou accés guien les decisions per localitzar les activitats amb més demanda del públic. El bloc principal, dominat pel volum de Nau, principalment albergar les activitats d'exposició i altres diversos usos. El bloc de l'Est, en relació amb el Centre d'Història, serà l'amfitrió dels espais gastronòmics en condicions de funcionament autònom.

El Centre Cultural guanya més flexibilitat i autonomia apuntant a tres àrees principals, d'acord amb la nova zonificació.
Terrassa Sunset Perspectiva, ubicat a la quarta planta de l'edifici en el costat oest.

ACCÉS I VERTICAL MOVIMENT DE BLOCS
El nou accés nord (Beach Street i Pier Maua) i (vora) configurar la Galeria Arcs com el gran ambient d'arribada i distribució de la circulació i l'accés als espais interns. La circulació vertical a la planta va ser completament redissenyat. La circulació es resol amb noves escales i ascensors, situats en posicions estratègiques perquè l'edifici i els seus espais poden funcionar amb autonomia i independència. Serà construït "edifici dins de l'edifici" per a albergar les noves escales, nous ascensors, o munta càrregues, nous lavabos a totes les plantes, i les àrees de les instal·lacions i infraestructures. A més d'aquest bloc de circulació principal, un altre 3 S'espera per satisfer la demanda d'utilització i en les lleis estrictes contra incendis.

noves circulacions, d'acord amb la distribució dels fluxos i la nova partició del Centre Cultural.
proposat perspectiva interna per Arcs Gallery

Les activitats participatives:

imatge taller que va reunir els usuaris de la planta per col·laborar en la preparació del projecte de remodelació de la mateixa.
Panell que recull els suggeriments dels usuaris de culte religiós disseny del centre de la planta Gasòmetre en la primera activitat que es proposa per al Taller Participatiu.
Panell que recull els suggeriments dels usuaris per al disseny de centres de culte religiós de la planta Gasòmetre en la segona activitat proposada per al taller participatiu.

EQUIP DEL PROJECTE:

Autors:
ARQ. Holzmann Tiago da Silva
ARQ. Leonardo Damiani Poletti
ARQ. Alexandre Pereira Santos
ARQ. Leonardo Hortencio
ARQ. Pedro Oliveira terra
ARQ. Flávio Kiefer i Arq. Lídia Arcevenco

Col·laboradors:

ARQ. Sofia parcel·la Panitz
ARQ. Angèlica Magrini Rigo
Acad. Jean Michel Fort Sants
Acad. Florència Acosta
Acad. Mariana Mincarone
Acad. Paulo Carvalho

complementari:
Sr.. Evandro Medeiros – la coordinació i l'harmonització dels projectes
ENG. Everton Rigo Ayres – disseny estructural
ENG. Alexandre Ventura Olmos – elèctric, telefonia, sonar, lògica,
seguretat, SPDA i Automatització
ENG. Anshul Bansal – el disseny del sistema sanitari
ENG. Renata Giacobo – PPCI
ARQ. Sandro Zanini – disseny d'il·luminació
ENG. Fernando Cammerer – Climate Project
ARQ. Flávio Simões – en consultoria de disseny acústic